Efter lång väntan och längtan blir vi nu tre. Den 7 september 2012 åkte vi ner till Kenya för att adoptera Desmond, en kille på ett år och sju månader. Detta är vår berättelse från Kenya där vi kommer att bo tillsammans med Desmond i upp till 10 månader.



torsdag 11 oktober 2012

Adoptionsprocessen

Nu har vi haft nästan en månad ihop med Desmond och så smått är det dags att börja träffa alla de parter som kommer att vara involverade i adoptionsprocessen.
Idag kom vår socialarbetare från adoptionsorganisationen Little Angels Network, till oss för ett första uppföljningsmöte. Det var frågor kring hur anknytningen går, hur Desmond äter och utvecklas men också ett bra och trevligt samtal kring att bli förälder mm.
Så här ser adoptionsprocessen ut i grova drag:
1.     Fosterperiod i 3 månader då vi har Desmond boende hos oss och då fokus är på att vi ska lära känna varandra. Under denna tid får vi tre hembesök av socialarbetaren från LAN som efter det skriver ihop en rapport om oss. Vi kommer också att bli presenterade för vår Guardian ad litem, en person som ska tillvarata Desmonds intresse och representera honom i domstolen.
2.     Efter de tre månadernas slut kan domstolsprocessen börja med en första hearing inför en domare. Syftet med denna första hearing är att formellt utnämna vår guardian och ge den statliga myndigheten the Department of Childrens Services, i uppdrag att undersöka vår lämplighet.
3.     Vår Guardian träffar oss igen för att kunna skriva ihop en rapport om hur Desmond har det hos oss. The Department of Childrens Services genomför en intervju med oss och gör ett hemsbesök för att även de författa en rapport.
4.     När alla rapporter är klara är det dags för en andra hearing. Här är vi, familjen, vår guardian, en representant för the Department of Childrens Services, advokaten och någon från LAN representerade. Advokaten presenterar vår ansökan, övriga sina rapporter och vi får några frågor. Har vi tur blir vi godkända direkt vid denna hearing men ofta tas inte beslutet vid hearing två.
5.     En tredje hearing kan krävas som då ”bara” har som syfte att domaren meddelar sitt beslut. Om det blir två eller tre hearings beror på domare och annat som man inte förstår.
6.     Till sist behövs lite tid för att få ut dokumentet som säger att adoptionen är godkänd i Kenya, få adoptionen godkänd i Sverige, av MIA (myndigheten för internationella adoptionsfrågor ), fixa personnummer och pass till Desmond mm.
Vår fosterperiod avslutas den 15 december. Tyvärr är detta i samma veva som domstolen börjar sitt juluppehåll, så vi får vänta med vår första hearing till någon gång i januari eller februari. Bara att hoppas att det sedan löper på smidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar