Efter lång väntan och längtan blir vi nu tre. Den 7 september 2012 åkte vi ner till Kenya för att adoptera Desmond, en kille på ett år och sju månader. Detta är vår berättelse från Kenya där vi kommer att bo tillsammans med Desmond i upp till 10 månader.



måndag 15 oktober 2012

En blöt upplevelse

Så var det dags för vår första tur till marknaden med vår städhjälp, I. I drar oss utan vidare in i en matatu. Matatus är ungefär som större folkabussar och en del i Kenyas kollektivtrafik. Vi har inte tidigare provat på matatu då det är väldigt trångt i dessa och det har känts som en omöjlig uppgift att komma ombord med ett barn på magen.  Istället har vi hållit oss till bussarna som inte heller de kan sägas ha stort svängutrymme.
Men I frågar inte först, hon är helt enkelt inställd på att vi ska åka matatu. Innan vi hinner förstå vad som händer har hon fått personen i framsätet att lämna plats för Stefan och Desmond. Även Anna trycks in här och sitter nästan uppe i knät på föraren som får det lite svårt att växla. Till matatus hör hög musik. Något som används för att locka kunder. Desmond blir först förskräckt men efter att ha kommit till sans diggar han glatt till den afrikanska poppen. Hålen i vägen bidrar till en shaky upplevelse.
Just när vi sätter foten utanför matatun börjar det regna. Och när det regnar här är det inte sällan rejäla skyfall. Detta har vi inte räknat med! Det såg så fint ut så när vi lämnade huset. Inga paraply med alltså.  Vi försöker köpa ett paraply men det visar sig att det inte går att fälla upp. I går tillbaka och försäljaren får en rejäl uppläxning. Så skönt att ha någon med som vet hur snacket ska skötas!
En gladlynt grönsaksförsäljerska erbjuder oss skydd i sitt stånd. Här står redan två trevliga tjejer från Etiopien och vi får en liten pratstund som främst rör sig kring hår. De två tjejerna bereder sig på att gå ut i regnet genom att sätta var sin svart fruktpåse på huvudet. Allt klär två skönheter men trots allt ser det lite roligt ut. De förklarar att om man har afrikanskt hår som inte tål tvättning så ofta och som är bundet i en flätad frisyr som tar en mindre evighet att göra, så vill man inte bli blöt om håret. Samtidigt kommer en mzungo (västerlänning) förbi med sin dotter. Helt genomblöta. Flickorna skrattar och fascineras över hur lite vi västerlänningar tycks bekymra oss över att bli blöta i håret.  Själva skulle vi vilja se den person i Sverige (under 70 år) som hellre går runt med en fruktpåse på huvudet än med blött hår.
Så småningom upphör regnet och vi ger oss in i marknaden som nu är fullständig lervälling. Det blir ett kort besök bland stånden denna gång. Vi får helt enkelt komma tillbaka. En liten sväng in på huvudgatan i det angränsande slumområdet Kibera, blir det som avslutning. Kibera är ett av Nairobis många slumområden och det största av dem. Även ett av de största i Afrika.

10 kommentarer:

  1. Trist att höra att ni har samma väder som oss här hemma. Nåja, ni har nog en aning varmare än vad det var i morse, i Lund kl 6:50, en härlig måndagsmorgon.

    SvaraRadera
  2. Ja, det stämmer nog att vi har det varmare i regnet. Men säker kan man ju inte vara. Anna och jag har letat högt som lågt efter en termometer för inne eller utumhusbruk. Det verkar helt överflödigt att mäta temperaturen inomhus eller utomhus för kenyanerna.

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastisk historia Anna. Tänker på er ofta. Här är det snart dags för julpeña. Minns du förra året och vårt uppträdande?
    Hur går det med att spela trummor? Om du kan, köp med dig lite tyger, så syr jag åt dig en flamencokjol med abrikans motiv - har köpt en bra symaskin och har börjat sy lite kjolar. De börjar ta sig.
    Kram Djidja

    SvaraRadera
  4. Hallå där! Klart jag minns julpeñan! Känns otroligt att det snart är ett år sedan. Har ni något nytt framträdande på gång? Någon egen koreografi?

    Har faktiskt funderat på det där med att köpa hem något tyg till kjol. Det finns fantastiska mönster här. Hur mycket behövs? Standardbredden här, för de fina kangatygerna, som man använder bland annat till kläder, är betydligt smalare än för tyger hemma. Är kjolarna bara hälften så fina som dina sjalar är det godt.

    Hälsa övriga flamenquitas,
    Anna

    SvaraRadera
  5. Hej familjen

    Vad har ni för adress om vi vill skicka ett litet julkort till Desmond?

    Kram
    P:172

    SvaraRadera
  6. Grrr.... Allt försvann! Orkar inte skriva om.... Förrutom: vänner till våra grannar funderar på att adoptera från Kenya. Är det OK jag ger dem er länk?

    Stor kram till er alla!

    /Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis! De får gärna kontaktar oss via mail eller Skype också om de vill ställa frågor. Hälsa också att vi verkligen uppmuntrar till adoptera från Kenya.

      Hoppas allt är bra med er alla! Vi har det fortsatt bra här nere.
      Med många kramar
      Anna

      Radera
  7. Tack! Så bra! Det ska jag hälsa dem.

    Stämmer det verkligen att ni inte skrivit något sedan den 15/10 (förrutom svaret ovan från den 17/11)? Ibland känns det som om där är någon sorts fördröjning... Rätt som det är rasslar det till och man kan äntligen läsa nya inlägg från er, men se är ofta en månad gamla redan när de dyker upp. Sen händer inget på lääänge... Vi vill läsa mycket och ofta! :-)

    Det är så kul att följa er och jag är så glad över att ni slutligen bestämde er för att adoptera. Jag tror att det är minst lika stort och häftigt som att få egna barn. Jag förstår inte varför så många tvekar (även om byråkratin och väntan kan avskräcka den mest otåliga!).

    Idag har adventsstakarna kommit upp, årets julfoto på barnen blivit taget och den årliga fotokalendern till nära och kära blivit färdig och beställd på internet. Känns skönt! Vi har bakat bröd (för degen startades igårkväll) och pepparkakor (bara V), men lussekatterna fick stå över, eftersom att dagen startade med att L kräkte 4 gånger. Känns inte så mysigt med bak i den miljön, men brödet var som sagt redan igångsatt och V insisterade med att baka p-kakor, som han själv ska äta. Tror ingen annan vill smaka... Alla dagens aktivitetar fick ställas in och nu får vi se om vi andra också ska drabbas. Hoppas INTE det! Om vi är OK vill jag åtminstone ut på Råås julskyltning imorgonkväll, resten får väl ställas in av omtanke för övriga (smittrisk). Trist!

    Annars är det full fart, på jobbet och hemma. Förra helgen var vi förkyld allihop, så det har inte blivit mycket träning på sistone. Nu hoppas vi att vi snart fått vår dos.

    Stor KRAM till er alla. Sköt om er!

    SvaraRadera
  8. Hej Stefan! Via David E hittade vi er blogg här. Ser fram emot att få följa er fantastiska resa...vi önskar er mycket gott i det ni har framför er! En vän till oss har precis i dagarna fått slutskedet att allt nu är klart för dem att resa hem med deras son. Kanske känner ni dem, David o Emma? (Vet inte hur det fungerar, om alla svenskar bor på samma ställe...)
    Hoppas ni får en härlig tid därnere, att ni får se mycket av landet och kulturen och framför allt att ni får hitta mer och mer in i er roll som föräldrar till lille D! LYCKA TILL!

    /Carin och Sven Agardh

    SvaraRadera
  9. Hej ni fina människor! Det är ljuvligt, rörande och mycket roligt att följa ert innehållsrika liv i Kenya! Jag ser framför mig mötet med advokaten och lille Desmond som tar i hand. Som jag längtar efter att få träffa honom! Ja, ja, er också. Förstås.
    Härhemma är luciaträsket djupare än vanligt; skämt åsido, vi har en mycket trevlig klass i år, tur, nu när Anna inte kan lyssna på mitt gnäll... Ola är i Hollywood i en vecka, inget särskilt alls, tycket jag, som inte fick följa med. Dessutom har dom regn. Barnen är lite trötta efter en termin i skolan, men så kom ju snön och minusgrader, så då blev tillvaron något ljusare. Snart jullov. Härligt. Nu ska jag pliktleka med Daisy, som faktiskt har mognat en del sedan första löpet!
    Många varma kramar till er från oss genom Ullis

    SvaraRadera